”Първото, което ще направя, е да прекратя договорите с ЕРП-тата”

Здравейте уважаеми българи,

Днешният ден беше петък, петък, в който има парламентарен контрол. Обикновено там присъства някой от министрите, в случая това беше финансовият министър Симеон Дянков, той беше дошъл да отговаря на въпроси. На мен ми е много интересно, как така финансовият министър в момента, в който тече среща на високо равнище в Брюксел относно бюджета на Европейския съюз, той не е там. Не че искам да кажа да не идва на парламентарен контрол, но те така или иначе бягат от парламентарен контрол. Само че този, който трябва да е в Брюксел, е финансовият министър, а сега в момента там е Борисов. Какво прави Борисов в Брюксел? Преговаря за бюджета без финансовия си министър? Ето това е въпросът, който днес ме мъчеше, но в правителството на Борисов има толкова много необясними и нелогични неща, че това просто става едно от многото и толкова. Махаш с ръка и забравяш.

Това, което обаче не можеш да забравиш, е как правителството на Борисов продължава да държи българите в икономическо робство. Тези дни и тези седмици в много градове на България имаше протести срещу високите сметки за тока. Много хора се оплакаха и в партия АТАКА. Наши активисти също участваха и ще участваме. На 13 февруари в Сливен ще има протест точно за сметките на тока, но не само в Сливен, и в Благоевград имаше такива протести, и в други градове. Очевидно е, че тези три мошенически фирми ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН ограбват българите и дерат по три ризи. Това не е днешна констатация, това не е онзиденшна констатация, това е констатация, която аз я правя вече 10 години. Не четири години – мандата на ГЕРБ, и предишните, и по-предишните – до 2003 г., когато беше първият ми коментар АТАКА и когато започнах да анализирам и критикувам сделката с трите ЕРП-та. И още тогава казах, че това е престъпна сделка, извърши я правителството на Сакскобургготски. Сегашните управляващи не са невинни, защото бяха в този кабинет, днешният премиер беше главен секретар на МВР тогава. А пък една госпожа, която претендира да влиза в парламента, беше министър и еврокомисар и преди това преговаряше с Евросъюза – Кунева. Всички те са виновни, защото не може да има невинни за това, че три мошенически фирми получиха българското Енерго и днес продават тока на българите с огромни надценки. Толкова огромни надценки, че днес българинът плаща по-скъпо за ток, отколкото французина, холандеца, белгиеца или англичанина. Не номинално, защото сега ще излезе някой папагал и ще каже – ей, Сидеров, лъжеш, ето виж колко стотинки струва там, колко евроцента тук. В България е по-ниска цената, тя номинално е по-ниска, само че има едно нещо, което се казва покупателна способност, защото това, което може да си купи със заплатата си българинът в България, и това, което със заплатата си може да си купи белгиецът в Белгия, се различава десет пъти. Така че, ако тук 18 стотинки струва киловатчас ток, то на същата стойност в Белгия или Франция хората плащат много-много по-малко, защото получават много по-големи доходи. Това е ограбването на България, хем сме с най-ниските, най-мизерни доходи в Европа, хем плащаме най-скъпо за ток. Всичко това е благодарение на сделката с трите ЕРП-та – ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН.

Според доклада на НЕК за 2011 година, драги българи, да ви кажа тези дружества колко печалба са взели – 3 милиарда и 800 милиона, пак го повтарям в близък план – три милиарда и 800 милиона лева. Представете си какво ограбване е това за българите. Защото токът, който излиза от АЕЦ „Козлодуй”, излиза 4-5 стотинки, НЕК го продава за 8 на ЕРП-та, НЕК също слага такси отгоре. Защо трябва НЕК да посредничи е друг въпрос. Значи НЕК го взима за 4 стотинки, продава го за 8 на ЧЕЗ, ЧЕЗ ви го продава на вас за 18. Чиста работа, печалба, ей така от небето пада. Просто един и същи ток, по едни и същи преносни мрежи, които винаги са съществували, и са построени от българския народ, сега се използват от мошеническата компания ЧЕЗ, за да ви ограбва, драги българи. Това е констатация, която аз я правя от години. Днес пред Народното събрание аз казах отново и отново мнението си, че тези три договора трябва да бъдат прекратени. Преди малко в „Държавата днес” сте видели и мнението на адвокат, на юрист, който каза, че това може да стане. И защо трябва да стане? Заради нарушения на лиценза, който те са получили. Вкарахме в ДКВЕР и такава сигнализация – да се прекрати лицензът на тези дружества. Няма отговор. Да, смениха шефа на ДКВЕР, но не смениха политиката. Албания изгони ЧЕЗ преди няколко седмици. Албания, дето не е член на Евросъюза и дето сме се подигравали с тази държава доскоро. Тя обаче има куража, мъжеството, характера, да каже на ЧЕЗ – вън, вие сте колониална фирма и ни ограбвате – до тук беше. България не може да го направи. Защо? Ако тройната коалиция беше слабохарактерна и лошо управляваща, защо днешната единична коалиция между Борисов и 23-ма купени от него депутати не посмее да го направи? Нали те са по-добри от Станишев, Доган и Сакскобургготски, нали са нещо повече, нали са без алтернатива? Защо не направят една много важна и много доходна за българската хазна стъпка – да прекратят договорите с трите ЕРП-та и да върнат тези 3,8 милиарда, които печелят за една година, само за една година (Умножете го по 10 назад, за да видите колко са обрали България.) и по този начин да решим въпроса с доходите. Няма отговор, единствено смелият, мъжествен и самоотвержен Красимир Велчев излезе да отговори нещо, но той се заплете така миличкият, че от отговора му стана още по-ясно, че ГЕРБ са жалка група от хора, които не знаят какво да се направи, не искат да го направят и не могат да го направят. При това положение пред нас стои въпросът – какво правим ние българите? Ще им дадем ли възможност още един мандат да изцеждат и последните капки жизнен сок от българския народ, или ще обърнем палачинката и ще направим каквото трябва – ще им вземем властта от ръцете, ще я дадем в ръцете на хора, които ще прекратят тези договори и ще върнат милиардите в България.

Аз съм този, който досега единствен е казал пред всички българи, пред обществото, пред парламента, пред медиите – навсякъде: Първото нещо, което ще направя, е прекратяването на тези три договора, ако имам властта на министър-председател. От вас пък зависи дали да я дадете в моите ръце. Ако искате, я дайте пак в ръцете на Бойко, ако искате в ръцете на Станишев, ако искате в ръцете на Доган. Те и тримата вече са доказали, че няма да прекратят договорите и че вашите сметки ще продължат да се покачват и да стават все по-високи и по-високи, ако те са на власт. Ето я простата задачка, която можете да решите до юли месец. Имате достатъчно време, имате калкулатори пред себе си, имате и приятели, на които можете да се обадите, ако много се затрудните.

Добави коментар