Защо колониалните чиновници от ГЕРБ отхвърлят прагматичните предложения на АТАКА

И

Дами и господа, представители на българския народ,

Последните месеци на този мандат на българския парламент чухме кулминация на демагогията на партия ГЕРБ. В изказването на Красимир Велчев, който е председател на групата, той призова към прагматизъм. Г-н Велчев, ако сте прагматични, излезте и обяснете защо отхвърлихте преди половин час нашето предложение, на АТАКА, човек да може да се отбранява, когато го нападат вкъщи и когато някой застрашава живота и имуществото му. С какви аргументи? Обяснете на българските избиратели, на които обяснявате колко много неща сте направили, защо не искате да ги защитите. В момента в България, в стотици български села, квартали и населени места хората страдат страшно много от т.нар. битова престъпност. Аз я наричам циганска престъпност, заради което водят дела срещу мен, но и ще продължа да я наричам така. Идете да видите как живеят тия хора и как по 10 пъти къщите им са ограбвани. Ако приемете този текст, който ви предлагаме, човек ще може да се защитава вкъщи и няма да подлежи на съдебно преследване ако се защитава, включително и с огнестрелно оръжие. Нали така е в любимите ви Американски щати? Поне в някои от тях. Защо не вземете пример от тях? Защо отхвърляте прагматичното предложение на АТАКА? Защо сега след малко ще отхвърлите прагматичното предложение на АТАКА, което ще внесем в дневния ред, за референдума, за който толкова много се говори тук – да отпадне ограничението да са гласували толкова, колкото на последните избори – 4 335 245 човека. Ами ако на 27 януари гласуват 4 335 420 човека, с 5 по-малко, този референдум ще бъде недействителен! Защо всички си правите оглушки по този основно важен въпрос? Подготвяме референдум, говорим за него, канят се хора на дискусии, на дуели, всъщност този референдум ще бъде недействителен, защото вие отхвърляте нашето прагматично предложение заедно с още 5 други поправки в закона за референдумите, които биха го направили реално изпълним, осъществим.

Защо ги отхвърляте тези прагматични наши предложения? Ще започна да изброявам само последната година. В закона за защита на животните предложихме поправка, която да реши въпроса с бездомните кучета ясно и кардинално. Продължават да бъдат изяждани хора от кучета в центъра или в кварталите на София и това вие наричате развита европейска демократична държава. Предложихме ясна поправка, с която да се реши въпроса – отхвърлихте я.

Предложихме ви закон за българския език. С какви аргументи отхвърлихте, г-н Велчев, дами и господа народни представители от ГЕРБ – отхвърлихте да има закон за българския език? С какви аргументи може да обясните на избирателите, че не искате да има закон, който да регламентира използването на българския език и защитата му? Такива закони има в редица държави в Европа. С аргументите на Реджеп Ердоган ли? Или с аргументите на националното предателство? Защото този, който не иска да защити езика си, той за мен е национален предател.

Който не иска да защити икономиката, енергетиката на държавата си, да защити нейния суверенитет и развитие, също така за мен е национален предател. Как ще обясните на вашите избиратели, господин прагматични председателю на партия ГЕРБ – г-н Велчев, че вашата програма в трета глава приоритети пише, т. 2: „Подкрепа на проекта за АЕЦ „Белене”. Ето г-жо Цачева! Това е от вашата програма, от сайта ви. Как сега това, което обещавате във вашите програми предизборни, се оказа, че е лъжа? Вие лъжете всъщност българските избиратели. Ами че вие ако бяхте казали2009 г., че ще обложите депозитите на хората, левчетата, които събират за черни дни с лихва, с данък, щяхте ли да имате тези депутати, които имате сега?! Абсурд! Нямаше да имате. Значи сте излъгали в 2009 г. затаявайки, както казват юристите, своите престъпни намерения да обложите и депозитите на хората с данък. Защото друго не знаете – да облагате с данъци, такси, да вдигате акцизи, да повишавате, да изтупвате брашнения чувал.

Прагматичните предложения, които партия АТАКА направи за мораториум върху цените на горивата – защо ги отхвърлихте? Това е въпрос, който засяга милиони българи. Тези цени на горивата се диктуват от монополисти. Вие не искате да закачате монополистите и казвате, че правите полезни неща за българския народ. Не! Не ги правите! Имате просто пропаганда. Имате осигурени медии, социолози, агенции, които правят агитация за вас, те са платени. Но това не може да подмине истината, която се случва реално с хората. Защото вие цитирате Платон, аз ще ви кажа обаче, че старата латинска максима е: Платон ми е мил, но истината ми е по-мила. А истината показва, че управлението на ГЕРБ се провали икономически в национален план.

Управлението на ГЕРБ стана придатък, васал на турската държава. Вие не пожелахте да предявите исканията на България за 10 милиарда долара, които Турция дължи за ограбените тракийски имоти. За 4 години не пожелахте да го направите това. Вие не пожелахте да поставите нито един въпрос за решаване с държавата Турция, а продължихте да се кланяте по отношение на Анкара и да водите васална туркофилска политика. България стана държавата с най-много минарета, джамии на глава от населението по статистика на Евростат (не на партия АТАКА). Вие отворихте пътя за нови ислямски емисари, така че в момента в градове и квартали на България може да се видят уахабитски, джихадски прояви на ислямисти на фундаменталисти, които крещят със заканителни викове и имат намерение да водят джихад – свещена война с неверниците. Т.е. с нас – православните християни. И по този въпрос ГЕРБ не направи нищо. Напротив, блокира работите на службите още повече.

Вие не направихте нищо за овладяване на битовата престъпност, както се нарича циганската престъпност учтиво, и тя продължава да се разраства и да тормози българското население. Нищо не е направено. Напротив! Заиграхте се с циганските барони, босове по време на изборите2011 г. и използвахте купените цигански гласове. Сега смятате да го направите пак. Затова не закачате тази престъпност. Обяснението е много ясно и просто.

По отношение на най-важния въпрос за българите, най-най-важния въпрос за техните доходи и стандарт. Въпрос, който аз поставях от тази трибуна многократно, продължавам да го поставям и ще продължа да го поставям. Този въпрос не само не беше решен, той беше пренебрегван по време на тези 4 години управление на партия ГЕРБ, която иска прагматизъм. Прагматичното решение в политиката е да осигуриш добри доходи на своите сънародници.

Вече 10-ина пъти повтарям от трибуна, че минималната заплата от 290 лева е подигравка с българите. Пенсиите, които сега се дават са подигравка за българите. Трябва да се направи всичко възможно тези минимални прагове пенсия и минимална заплата да се доближат до европейските. Това е нашето предложение. Това трябва да бъде въпросът на въпросите за всички политически партии на тези избори. А избирателите да питат партийните лидери и активисти, когато застанат до тях – кажи ми какво ще направиш по отношение на доходите, как те ще станат европейски? Не ме интересуват общите ви фрази, демагогиите, разтягането на дъвки, посочването на това, че да не станем като Гърция, защото тя е много лоша държава. Само че в Гърция минималната заплата е 5 пъти по-висока от българската, а пенсиите там започват от 500 евро нагоре. Ние от АТАКА апелираме пенсиите да започват от 500 лева. Хайде, компромисно 500 лева! Вие обаче не искате да чуете това. Вие посрещате с ироничен присмех моите думи, когато говоря за покачване на минималната заплата на ниво 1000 лева минимум. Защото иначе е смешно да се говори – ще повишите сега с 20 лева! Това е смешно, това е жалко. Това много добре знаете, че по никакъв начин не може да стигне за издръжка на един човек в днешно време. Тогава какво правим? Защо си играем на политика? Защо си говорим тук високопарни приказки, а не погледнем прагматично към проблемите на българския народ? Те са стандарт на живот, работа, перспектива, българска икономика. Вие, дами и господа от ГЕРБ, продължихте колониалния модел на България. Вие сте колониални чиновници, които изпълняват директиви отвън и това не го променихте за съжаление. Призовавах ви от началото на този парламент, с ръка на сърцето ви призовавах горещо – направете го и ще останете в историята. Казвах ви го това, вижте архивите, вижте стенограмите. Не, не го направихте.

Един единствен договор, който ощетява България не посмяхте да спрете. Договорът с ЕРП-тата, който ограбва с милиарди България, и това даже го доказа докладът на ДКЕВР. Не посмяхте да спрете договора за златодобива, който ограбва България. В България има златни залежи за над 700 милиарда долара. Това са научни доказателства от високо авторитетни учени от БАН. Защо си правите оглушки по този въпрос, дами и господа от ГЕРБ? Защо продължавате да обяснявате, че няма накъде и трябва да стягаме коланите, когато имаме златни залежи, с които можем да имаме доходи като австрийски, германски и френски в България. Защо продължавате да си правите оглушки?

Искате прагматизъм, ето ви прагматизъм. Ето ви реални доходи, които могат да бъдат постигнати, ако България си върне в нейни ръце златото, уранът да се използва, на който1991 г. са запечатани находищата. Ако нефтът и газът, които сега ги давате на концесии, Черноморския шелф се върнат в български ръце и ако държавната администрация се съкрати, както трябваше да го направите още в началото, всичко това ще донесе достатъчно доходи, за да може да се вдигне българския стандарт на живот такъв, какъвто е в Европа. Иначе си говорим, правим политика на думи, но нищо на дела.

Аз призовавам всички български политици и партии да бъдат наистина прагматици и да кажат пред избирателите от днес до изборите какво точно ще направят – първо, второ, трето. Най-първо да го каже ГЕРБ, понеже претендира за още един мандат. Кои са първите 10 неща, които ще промените утре и които ще предложите в парламента. До какво ще доведат те и защо точно тия. Това говорете и тогава ще ви призная за прагматик, г-н Велчев.

Всичко добро! Благодаря ви! Честита Нова година на всички! Дано новата година да ви донесе повече ум и разум в главата и да работите за България, както тук се кълнете на тази трибуна като ставате депутати.

—————-

Изказване от трибуната на НС в първото за годината пленарно заседание на парламента

Добави коментар