Дискусия на тема Балканската война във Видин на 26 ноември 2012 г.

Братя и сестри българи, бдинци,

Благодаря на организаторите на това тържество 100 години от Балканската война. Но, г-н Лилов, към Вас се обръщам като към основен организатор, вие знаете ли, че всъщност сте организирали честване на „възродителен процес”. Наясно ли сте с това? Ако не сте, да ви цитирам – лидер на партия, която се намира в българския парламент в момента, преди броени дни изказа това твърдение в гр. Кърджали – че Балканската война е възродителен процес, етническо прочистване. Срам и позор за тази партия и нейния лидер! Срам и позор! Но той не се появява в парламента. Ахмед Доган се казва, разбира се. Той не се появява в парламента, но той влияе в българския политически живот и ние, патриотите от АТАКА и ВМРО питаме до кога ще бъде това. Аз смятам, че това е и вашият въпрос.

Нито един държавник не излезе да заклейми това позорно изказване на Ахмед Доган. И какво стана, братя и сестри, когато аз и моите колеги от АТАКА внесохме проект за декларация българският парламент да осъди това изявление, тъй като то е антидържавно изявление. То атакува българската държавност директно. Балканската война е освободителна война за България. чрез Балканската война ние се утвърждаваме като държава въпреки загубите и орязванията. И да кажеш, че тази война е възродителен процес, е не само исторически невярно, това е атакуване на българската държавност. Т.е. антидържавно действие. Защо българският парламент не пожела да заклейми тази декларация, това нагло и противобългарско изявление на г-н Доган? Питайте, уважаеми дами и господа, бдинци, когато дойде тук представителят на ГЕРБ – депутатът Владимир Тошев и го видите по улиците на Видин. Запитайте го защо ти, Тошев, и твоите колеги от ГЕРБ гласувахте „въздържал се”, т.е. против да влезе такава декларация, която Сидеров предложи? Защо я отхвърлихте да влезе в дневния ред? Нека да ви отговори г-н Тошев, депутатът, народният представител, който вие сте изпратили в Народното събрание да защитава българския национален интерес, когато този интерес бъде накърнен, нападнат или уязвен, той да го защити. Това е ролята на народния представител. Той се кълне във всички свои действия да се ръководи от интереса на българския народ. Това е клетвата, която полагаме, когато станем народни представители.

Защо депутатите от ГЕРБ – 57 души на брой, гласуваха с копченцето „въздържал се”? Защо не поискаха да има декларация, в която ние бяхме написали кратки две изречения – Народното събрание, българският народ заклеймяват подобно изявление и го считат за недопустимо от политик, който е в българския парламент. Защо не поискаха тези народни представители, които народът е изпратил, които 1 600 000 българи през 2009 г. изпратиха в парламента, смятайки, че те ще защитават българския интерес? Това е основният наболял проблем днес, уважаеми братя и сестри. Защото когато говорим за героизма, за саможертвата на нашите дядовци, ние трябва да си дадем сметка какви са техните потомци. Дали те са достойни да бъдат потомци на тези герои – офицери, подофицери, войници.

Достойни ли са днешните политици, политическият елит, както обичат да го наричат, държавници, народни представители за своите предци? Аз смятам, че не са. Тези, които са в парламента, не са достойни. Тази зала тук, в която сте, сте по-достойни от залата в парламента. Това е моето заключение. Защото вие чествате 100 години от Балканската война, защото вие се възмущавате от изявлението на Доган, защото вие сте категорично съгласни, че това изявление трябва да получи категоричното противопоставяне на всички високопоставени политици. Аз написах писма лично до президента, премиера, председателя на НС – моля вземете отношение към това изявление, иначе не сте български държавници. Тишина! Пълна тишина!

Заключението ми е, че днес България се управлява от хора, които не са достойни за тези, които загинаха за нашата свобода. И това е огромен проблем. Ние трябва да коригираме този проблем. Ние трябва да изпращаме във властта хора, които да са достойни за героите от Балканската, от Сръбско-българската, от Първата световна, от всички войни, които България е водила за своето обединение. Не завоюване на чужди територии, не мачкане на други народи, както са правили великите демокрации – Англия, Франция, Австро-Унгария и други, които за мое голямо съжаление бяха пропуснати в иначе подробните и много напоителни исторически изявления, които бяха направени. Не се каза най-важното – че България е била насечена на късове от т.нар. велики сили. Това са днешните същи държави, които в момента се отнасят с абсолютно безразличие към съдбата на българския народ. Същото такова, каквото е било 1912, 1913, 1919-а година.

Защото утре ще отбележим черната дата – 27-и ноември – датата на подписване на Ньойския договор, така наречен. Договор, в който великите сили, аз ги наричам жалки, подли и нещастни сили, начело с Франция – Клемансо, нейния тогавашен премиер, и останалите европейски държави, победители във войната, решават да накажат България, и то да я накажат по-строго дори от Германия и от Австро-Унгария. Защото репарациите, които ни налагат, са по-тежки взети съотнесено от германските. Защото англичани и французи тук се държат като окупатори в периода между ноември-декември 1918 г. и подписването на самия договор. Те грабят, те се държат бандитски и това нещо, дами и господа, уважаемите историци, които присъстват тук и изложиха своите доклади, трябва да влезе най-после в учебниците. Българските деца и студенти трябва да учат, че спрямо България е имало дискриминационна политика от същите тези държави, на които сега им целуват задните части днешните управленци. И то го правят, без да защитават националния интерес, ей така, просто от лакейско поведение. Защото външният министър на Франция Де Класен казва, че България трябва да бъзе зачеркната и разделена между нейните съседки. Това го казва 1913 г. в Букурещ позорният унизителен, унищожителен за България Букурещки мирен договор, така наречен, където нито една от великите сили не застава зад справедливите български искания. Защото България води винаги справедливи войни.

Това трябва да го имаме като спомен, това трябва да го припомняме и да излезем малко от овчето умиление, с което се отнасяме към т.нар. Европейски съюз. Същите тези, които са ни рязали живо месо от границите на България, техните потомци днес не им пука изобщо дали живеем, дали мрем и как се живее със сто, двеста или триста лева на месец тук в България. Никога те не се заинтересуваха за това нещо. Чули ли сте еврокомисар да пита – абе, как живее българският пенсионер с толкова пари, това е невъзможно? Чули ли сте Барозу, който пристига тук да открива метрото и да го развеждат като бяла мечка, да пита – вие как живеете и мрете? Можете ли да живеете с такива пари, това е невъзможно по всички закони на икономиката и биологията? Защо тези потомци на великите сили, които тогава ни рязаха, които ни смачкаха, които искаха да няма България, защото пак ви цитирам външен министър на Франция, който казва – България трябва да бъде разделена между своите съседки и да не остане такава държава. Чърчил, който го величаят като велик политик, а е всъщност един дегенерат, алкохолик, също казва, че България трябва да бъде заличена – такава държава не трябва да има. Те са ни мразели истински и това трябва да се казва, когато днес някои български папагали спекулират с думите „език на омразата”, „не всявайте омраза”. Ние трябва да припомним, че омразата беше проявена спрямо България начело с нейните съседки – Сърбия, Гърция, Румъния, Турция. Те не искаха да съществува България. те бяха подли съюзници. Има една такава песен – съюзници – разбойници, знаете я, чували сте я. Те бяха тези, които спекулираха с общата битка срещу османския поробител, те бяха тези, които влизаха помежду си в подли договорки срещу България и правеха договори как да я разделят, и зад тях заставаха т.нар. велики сили. Включително и Русия, която не ни защити в Букурещ, не ни защити и във всички тези битки за нашето обединение.

Така че нека да си даваме сметка, че когато днес ни говорят за европейско интегриране, когато ни говорят за това как трябва да спазваме европейските ценности, каквито ценности няма, защото в този свят има или християнски ценности православни, или никакви други. Когато ни говорят всички тези глупости, ние трябва да знаем, че сме най-ощетената от т.нар. велики сили нация и държава в Европа. Всичките тези велики сили защитаваха Османската империя и нейната цялост до последно. Те, начело с Англия не искаха тя да бъде изгонена от Европа, където не й е мястото. Всички тези велики сили правиха така, че България да получи най-тежките наказания и в Ньой, и в Букурещ, и в Лондон, с всички тези договори, които бяха споменати тук, и да бъдат заличени храбрите подвизи на българските войници и офицери. Всички тези велики сили до ден днешен искат България да не съществува като държава. И доказателство за това са условията, в които ние живеем днес.

Какво пледирах аз, когато тръгнах с политическа партия АТАКА през 2005 година? Аз исках едно нещо – разбиването на този подъл, долен заговор срещу България. заговорът България да бъде заличена, населението й да бъде сведено до 3-4 милиона, унищожено чрез мизерия и липса на медицински грижи, лош живот и безпътица. Това е факт днес. Това беше план, който през 90-а година беше започнат от лицето Луканов и от американските му наставници, които дадоха този план и оттам нататък правителство след правителство изпълняваха злокобния план, който някои го наричан „Планът Ран-Ът”, някои „Планът Луканов” – все едно и също – това е план за унищожаване, за геноцид на българското население. Този план трябва да бъде спрян. Трябва да бъде променен. Това може да го направи само обединеният български народ. Не Брюксел, не Москва, не Вашингтон, не Анкара. Българският народ. Така, както Левски е казвал навремето на своите сънародници и братя – братя, само ние може и трябва да се освободим, иначе който тръгне да ни освобождава, той ще ни сложи и вилата на врата. Същото нещо е и сега. Нима днес България е свободна държава и суверенна държава?! Моля ви! Дайте да се замислим кой български ресурс е в български ръце. Когато плащате тока всеки месец и си броите левчетата, тези левчета отиват в чуждестранни компании и печалбата се изнася от България. И след това се казва – няма пари за пенсии. Когато си вдигате телефона и говорите и ви се навърта сметка, тези левчета отиват в чуждестранни компании и после ви казват – няма пари за пенсии. Когато плащате такси на банките, всеки един превод, за каквото и да било, когато ви дерат същите тези банки, тези печалби пак отиват навън. Защото всичко това са чуждестранни монополни компании. Крепостта обаче беше предадена отвътре. Ние днес нямаме нужда от вражеска войска, защото просто крепостта е предадена. Няколко правителства подред продажни политици направиха така, че България е колониална държава в момента. Ние нямаме армия, храбрата българска армия, за която се говори тук, я няма, тя не съществува. Ние нямаме отбранителна мощ, ние нямаме индустриална мощ, каквато имахме, ние нямаме бъдеще за младите хора, които да се развиват и да прилагат своите умения тук. Те отиват да работят за чужди икономики. Това е колониален модел. България е колониална държава. И когато аз го говоря това нещо и казвам от трибуната на парламента, от медийната трибуна, откъдето мога при срещите си с хората, които правим в страната, то от страна на поредните управляващи има тишина. Колко пъти казах от парламентарната трибуна на г-н Борисов, премиера на България – г-н Борисов, прекратете зловредния, вреден за България договор за добив на злато, който е в ръцете на една чужда фирма и е даден на концесия за 35 години. Изнасят се милиарди. Ние сме една от най-богатите на златни залежи държави в Европа. Една от най-богатите! Имаме залежи за стотици милиарди. Това е научен факт, геологически факт. Защо този решителен на вид, мъжествен на вид премиер не прекрати този злокобен за България престъпен договор, който беше направен по време на правителството на Костов? Защо?! Питам го, той не отговаря. Питайте го и вие, ако го видите. Питайте Тошев, ако дойде тук – защо, бе Тошев, твоят премиер не иска да върне златото на България в български ръце и да се вдига стандартът на страната? Ако нямаме нефт, имаме злато. Дай да видим какво можем да направим с това. Защо си правят оглушки?! Рушвети ли получават от тази фирма? Чужд посланик ли им казва да не го пипат този договор? Това не знам. Но всеки случай това не е поведение в интерес на българския народ. Затова критикувам правителството. Не заради лични отношения или за нещо друго извън политиката. Критикувам това правителство, че то не тръгна по правилния път. То събра надеждите на българския народ през 2009 г. и не ги оправда. Не направи нищо за вдигане стандарта на живот. Не може да изискаме една държава и нация да бъде европейска при днешните заплати и пенсии в България. това е пълен абсурд! Не трябва да си правим повече илюзии и да говорим за евроинтеграция, за еврозони и прочее хипотетични неща, след като българите са 10 пъти средно по-ниско платени от останалите европейци. Това е абсурдно положение и то повече не трябва да продължава.

Ние от АТАКА издигнахме този призив и тази инициатива – държавна, обществена, народна – да станат доходите на българите изравнени със средноевропейските. Това трябва да бъде задача номер едно на следващ парламент, правителство, управляващи. Ако не си поставят тази задача и да бъде изпълнена тя следващия мандат, просто да не се явяват на избори. Няма никакъв смисъл да си играем на избори, да си играем на политика и българите да остават 10 пъти по-ниско платени. Българският пенсионер да продължава да взима 10 пъти по-ниско от европейските си колеги. Нали сме в един общ европейски дом, нали така ни говорят. Няма да бъдем в мазето на този дом. Ние не искаме да бъдем 10 пъти по-нисши същества от германци, французи, италианци, гърци включително. Това трябва да бъде народно искане. Българският народ трябва да се пребори за своето достойно съществуване сам. Трябва да го направи, притискайки политиците, които претендират да го управляват. Когато сега дойдат изборите, догодина, и започнат да идват партийни лидери и представители на политически сили, задайте им простия въпрос – вашата партия, ако има мнозинство в парламента, ще приеме ли номер едно – поправка в кодекса на труда – тази, която аз съм я предложил, тя е в чекмеджето на Фидосова и Цачева, но не я пускат в залата. Този кодекс твърди следното нещо – МС определя минималната заплата в България. Това е така до момента. Аз добавям следното изречение – в съответствие със средноевропейската такава. Това предложение мое беше предложено в социалната комисия на парламента. Аз лично го защитавах. Резултатът какъв е, дами и господа, братя и сестри – нула. Всички гласуваха „въздържал се”. Всички до един. Нито един „за”. Ние там нямаме представител от АТАКА, вече. И това вие не го знаете ,защото то не стига до вас, тъй като вие гледате телевизии, които не ви предават какво става в българския парламент и в българската политика изобщо. Нека сега да направим такава инициатива, че всеки един български гражданин, когато срещне политик от която и да е политическа сила, да го попита това нещо – ти утре ако имаш мнозинство или си народен представител, ще гласуваш ли за тази поправка в КТ, която да направи минималната заплата в България сравнима, равна със средноевропейската? Ето ви въпрос на въпросите. Аз лично ще влагам всичко, което имам като енергия и умения в тази посока. Хайде да видим дали другите ще го правят. Аз ви призовавам да изискате от тях това, да се преборите за собствените си доходи. Никой друг иначе няма да го направи, освен вас самите. Ако не се постави този въпрос, и следващия мандат, следващото правителство, следващият политически мандат от 4 години ще премине под колониалния знак, ще премине под тази заблуда, тази демагогия да стягаме коланите и да траем и някъде в далечното бъдеще да очакваме да се приближим до стандарта на Европа, ако тя през това време стои на едно място, разбира се. Така че битката, която ни предстои, е да се преборим за собствените си права и стандарт, и достойнство на живот.

Абсолютно съм убеден и ви казвам и на вас, че е възможно в България от догодина да бъдат приложени тези принципи – минималната заплата да започва от 1000 лева поне, с което се приближаваме ако не до средно, то до най-ниско платените в Европа, и пенсията да започва от 500 лева. Това е, което трябва да бъде поставено като програма минимум. Който каже – ама чакайте, откъде пари за това, веднага ще му отговоря – съкращава се държавната администрация, връща се златодобивът в български ръце, връща се електроразпределението в български ръце, връщат се мобилните оператори в български ръце, връщат се всички печеливши сектори, които сега се източват, и се създава освен това продукт. Поощрява се българския производител, селският стопанин и предприемач. Това може да се направи и трябва да се направи. Иначе продължаваме да загиваме, да затъваме и да изчезваме.

Това е въпрос наистина на спасяване на България. От самите нас обаче зависи. И от вас като граждани, като активисти, като общественици и патриоти се изисква да бъдете взискателни към всички политици, които сега ще претендират за властта. Когато ГЕРБ говорят, че ще вземат втори мандат, защото нямало алтернатива, ги запитайте това – какво ще направите с доходите. Не ни разтягайте локуми, не ни обяснявайте за кризата, за евроценностите и прочее. Кажете ни с доходите какво правите или си заминавайте. Такъв трябва да бъде разговорът вече, братя и сестри, защото няма време за губене. Няма закога повече да си играем на политика и на държава. Тези хора, които са загинали за нас, те са загивали с идеята, че ще има една свободна, суверенна и достойно живееща България. Ние или трябва да оправдаем тяхната жертва и кръв, или в колона по един да отидем в Черно море да се удавим. Да освободим територията тук за турци, евреи и други желаещи да се заселят, има много такива. Да не говорим за циганските общности, които вече са я превзели тая територия и я експлоатират като своя собствена бащиния, без да плащат данъци, ток, вода, такси и т.н. Това е България днес. Ако искаме тя да бъде така и утре и да изчезне – да живеем по същия начин. Ако не искаме – да станем като един и да изискаме: Първо, доходите на българите – европейски. Второ, българската индустрия, българските активи и българските подземни богатства – в български ръце. Всичко това със закони. Има ги, някои от тях съм ги написал, други ще ги напишем, но това трябва да бъде оттук нататък политиката на България. Всичко друго е демагогия, лъжа, измама. А нашите дядовци не отиваха да превземат Одрин за демагогия, лъжа и измама, отиваха с името на България да умират там. Тъй че нека да сме достойни техни потомци, нека да направим България такава, каквато те искаха да ни дадат.

Това е всичко, уважаеми братя и сестри, желая ви сила, увереност и победа!

Добави коментар